Broodbuik

Voor- of tegen tarwe?broodbuik.jpg

Voor: Brood en gezondheid

Tegen: Post over “Broodbuik”

Wat met de gulden middenweg?! Extreme standpunten zijn zelden ideaal én moeilijk vol te houden.

  1. Ondanks de beweringen van het Nice, wordt er in België veel tarwe gegeten:
  • ’s morgens: brood, pistolets, koffiekoeken,…
  • ’s middags: een broodje op het werk
  • ’s avonds weinig tijd dus een snelle pasta, lasagne, pizza, wat rauwkost of soep met brood.
  • tussendoor: vlug een zakje koekjes of een koek met chocolade of een extra boterhammetje.

Brood, koeken, gebak, taarten, pizza, pasta,… bijna allemaal op basis van tarwe.

Dit wordt niet allemaal opgetekend door het Nice omdat de zoetere en/of vettere varianten zoals koek, gebak, taart, pizza, koffiekoeken,… niet in de groep van de graanproducten worden geplaatst, maar in de restgroep.
Maar we eten ze wél én het is extra tarwe.

2.  Granen dan maar volledig vermijden? Dat is wel een grote ommekeer.
In hoever is dat haalbaar binnen een maatschappij, die grotendeels op tarwe
gebaseerd is?

Spelt is een oud graantype, het bevat zachtere gluten, die beter verteerbaar zijn. Het kan verlichting brengen bij mensen met spijsverterings- en/of darmklachten.

Speltbrood (voorkeur: 100%spelt, dikwijls wordt het nog opgemengd met tarwe) is bij vele bakkers al te verkrijgen. Thuis kan je ook speltbloem (liefst 50/50 witte speltbloem/bruin speltmeel) gebruiken in pannekoeken, brood, gebak,…

Meer weten over spelt: lees meer…

Havermoutpap

Havermout: goedkoop, gezond, vezelrijk, voedzaam en wetenschappelijk aangetoond dat het cholesterolverlagend werkt.

  • De vezels geven verzadiging zodat je minder vlug honger krijgt, ondersteunen een goede darmwerking én verlagen het cholesterolgehalte.
  • Havermout is rijk aan de B vitamines (goed voor je energiepeil en zenuwstelsel) en magnesium (werkt ontspannend)

Havermout is een aangename afwisseling om gevarieerd te ontbijten.

De klassieke Zwitserse Bircher muesli:

  • Week de avond ervoor 3 eetlepels havermout met 5 eetlepels water
  • Voeg er de volgende morgen 1 geraspte appel en 1 eetlepel gehakte hazelnoten aan toe.
  • Meng hier nog 4 eetlepels yoghurt of platte kaas onder
  • Als extraatje kan je er 1 eetlepel rozijnen aan toevoegen of wat extra vers fruit.
  • Smakelijk !

Maar het kan ook anders…

Mediterraan dieet

mediterraan_dieet

Voor of tegen de voedselzandloper?

Een verhitte discussie in de media…

Er bestaan vele verschillende voedingsmodellen, maar het is de voedingszandloper, die vooral de media-aandacht krijgt omwille van zijn controversiële standpunten.

Is het de vraag wie het juist heeft of wie fout zit?

Immers: iedereen is uniek, d.w.z. dat er géén enkel model bestaat dat voor iedereen past.

Individueel advies, aangepast aan de persoon zelf (incl. zijn gewoontes en eigen-aardigheden) lijkt mij veel logischer. Rekening houdend met de situatie en de maatschappij, waarin we leven.

Voor? de voedselzandloper

Of tegen? artikel uit Knack

Elk model heeft zijn mogelijkheden en zijn beperkingen, met zijn goede en minder goede punten.

Dr. Richard de Leth lijkt wat op een Nederlandse Kris Verburgh, met zijn boek ‘Oersterk’
–> Hierbij zijn visie op: gezond eten, afvallen en langer jong blijven

Sta regelmatig recht tijdens het zitten

(Uit “de Morgen”, vrijdag 7 september 2012, Kim Van de Perre)

 “Nooit langer dan een half uur stilzitten”

nooit_langer_dan_een_half_uur_stil_zitten_800x566

 

Mindful eten

c884069b752e21a3de3b5b24a30fbe53_f72De juiste gedachten, mentaliteit, “mind-setting” steunen perfect een goed voedingsadvies.

Een ideale combinatie en dus een aanrader !

 

Eet gezond, eet géén appel ?!

f25897d996c886545d18a09c584be532_f68

Fastfood en depressie

(uit “De Standaard”, maandag 7 mei 2012, www.gezondheid.be)

Een Spaans onderzoek bevestigt dat er een verband bestaat tussen het eten van gebakjes (croissants, donuts,…) en fastfood en de kans op een depressie.

e379e864d0396a7d481f04307364f170_f62

Onze eetgewoonten zijn dramatisch

(uit “Het Nieuwsblad”, vrijdag 20 april 2012, Kristof Simoens)
Studie toont aan dat de Belg veel te weinig groenten en fruit eet…

Eigenlijk zouden we elke dag 300gram groente en 2 à 3stukken fruit moeten eten. ‘Zes Belgen op de tien verklaarden dat ze de dag voor hun bevraging groenten aten en één op de drie dat ze fruit aten. Zelfs als ook soep meetelt, eet op een gemiddelde dag ruim een kwart van de Belgen géén groente. Onrustwekkend weinig’

c3e0ad3e4518451cb4350dfa028187d3_f59

Groente en fruit zijn een gezondheidstonicum:

  • bomvol vitaminen, mineralen, vezels, anti-oxidanten en bio-actieve stoffen
  • bevatten weinig calorieën

Geniet ervan met volle teugen:

  • Varieer in kleuren, smaken, rauw en bereid, salades, wok, soep, een smoothie, sappen,…
  • Breng kleur op je bord volgens de seizoenen: groente- en fruitkalender